UGENT Human Rights Research Network

Published on 08-12-2022, Last modified on 08-12-2022

Mensenrechten in Sporza Wintercircus

11/12/2022 @ 12:00:00
Wintercircus | ,

Op zondag 11 december opent het Sporza Wintercircus zijn deuren met tal van activiteiten rond mensenrechten. Het HRRN zal er zijn! Onze leden nemen deel aan de debatten in de ‘Pop-up Aula’, geven workshops en stellen het project ‘literatuur en mensenrechten’ voor in de infomarkt.

Bekijk hieronder de details en klik hier om jouw plek te reserveren.

 

UGent ‘Pop-up Aula’

In de Pop-up Aula van de UGent ontvangt VRT-gezicht Riadh Bahri verschillende gasten. Samen buigen ze zich over enkele prangende vraagstukken rond mensenrechten en het WK in Qatar.

 

13.00 – 13.45  Sport en/als politiek

In de Romeinse tijd werd sport en spel al gebruikt om het volk tevreden te houden, maar intussen klinkt de roep van het volk steeds kritischer. Hoe wordt sport door machthebbers gebruikt als geopolitiek instrument? Hoe zit het met de toekenning van grote sportevenementen aan machtige landen en welke rol spelen mensenrechten daarin? Welke lessen trekken we uit dit WK voor de toekomst?

Gasten: Bram Constandt (UGent), John Vandaele (MO* Magazine), Rudi Vranckx (VRT)

 

14.00 – 14.45  Arbeid adelt

Al jarenlang bereiken ons berichten over de bouw van de stadions in Qatar: onderbetaalde arbeiders, onveilige arbeidsomstandigheden en het ontbreken van een degelijk arbeidsrecht voor de jonge mannen die de voetbaltempels bouwden. Wil dat zeggen dat er bloed hangt aan ieder zitje van het stadion? Gaat er dan niets volgens het boekje in Qatar? En hoe zit het met arbeidsomstandigheden en arbeidsrecht in België? Hoeveel werk hebben wij nog te doen?

Gasten: Wies De Graeve (Amnesty International Vlaanderen), Maresa le Roux (ACLVB), Gianni De Vlaminck (ABVV), Geert Aelbrecht (BESIX Group)

 

15.00 – 15.45  Europese versus Arabische ogen

Het WK in Qatar doet veel wenkbrauwen fronsen en ethische vragen rijzen. Denk maar aan de reactie van Qatar op de westerse kritiek: “puur racisme”, aldus een Qatarese minister. We hebben misschien snel de neiging om hier schamper op te reageren, maar kijken we inderdaad niet te veel vanuit Europese ogen naar de wereldbeker voetbal? Zijn we zo moreel superieur als we zelf denken?

Gasten: Ignaas Devisch (UGent), Alain Van Hiel (UGent), Evy Van Coppenolle (ICES), Majd Khalifeh (VRT)

 

16.00 – 16.45 LOVE? In alle kleuren van de regenboog

De regenboog wordt door de WK-organisatie in Qatar een ‘verbannen symbool’ genoemd. Ook het LOVE-label in de truitjes van de Duivels, nochtans niet direct gelinkt met de LGBTQI+-community, moest geschrapt worden. Hoe is dit mogelijk? Is dit een symptoom van een internationale beweging? En hoe LGBTQI+-vriendelijk zijn onze eigen contreien?

Gasten: Piet Hoebeke (UGent), Fadi Sulaiman (çavaria), Mathisse Mulder (Out For The Win), Mathias De Roover (Wel Jong vzw)

 

Workshop

14.00  Humanitaire atlas – de situatie in Tigray.

Hoewel de mensenrechtenschendingen in Qatar nu veel aandacht krijgen, blijven andere humanitaire rampen compleet onder onze radar. Een schrijnend voorbeeld hiervan is Tigray (Ethiopië). Bovenop een gewapend conflict, kreeg de regio de COVID-19-pandemie en een sprinkhanenplaag te verwerken.

Professor in de geografie Jan Nyssen en zijn team (UGent) ontwikkelden een humanitaire atlas die de verschillende dimensies van de situatie in Tigray in kaart brengt. De atlas gaat verder dan het puur geografische: naast klassieke kaarten vind je er ook kaarten over veldslagen, drone- en luchtaanvallen, burgerslachtoffers en zoveel meer. In deze workshop leren we hoe zo’n humanitaire atlas eruit ziet en krijgen we een idee van de toepassingen ervan.

 

Doorlopend (12.00 – 17.00)

Doorlopend vind je in het Sporza Wintercircus een infomarkt met organisaties die verschillende aspecten van mensenrechten belichten. Het HRRN heeft daar een stand waarin het project ‘literatuur en mensenrechten’ voorgesteld wordt.