UGENT Human Rights Research Network

Published on 27-03-2024, Last modified on 27-03-2024

Human Rights @ De Krook ‘Mensenrechten realiseren op de plek waar je woont’

16/04/2024 @ 19:30:00
Bibliotheek De Krook, Zaal Blauwe Vogel | ,

 

Mensenrechten realiseren op de plek waar je woont

Autonomie en vrijheid voor iedere persoon met een handicap

 

Zorg en ondersteuning voor personen met een handicap kent een geschiedenis van institutionalisering. Een repressieve institutionele cultuur in de woon- en leefomgeving van burgers met een handicap komt hierbij vaak voor. Er kan een tekort zijn aan kwaliteitsvolle ondersteuning en zorg, die essentieel is bij volwaardige deelname aan de samenleving. Er zijn ook vaak omstandigheden die het moeilijk maken om er in de samenleving bij te horen. Autonomie en vrijheid worden ingeperkt.

Als reactie op de schending van mensenrechten wordt tijdens de laatste decennia de-institutionalisering vooropgesteld. Gestuwd door activisme, beleid en onderzoek zijn mensenrechtenkaders essentieel om de autonomie en vrijheid van personen met een handicap te garanderen.

In 2006 werd in dat licht het Verdrag van de Verenigde Naties voor de Rechten van Personen met een Handicap aangenomen. In 2009 werd het Verdrag geratificeerd door België. Mensenrechten bieden zo een sterk kader voor de-institutionalisering, maar sociale verandering blijft moeilijk te realiseren.

In het debat gaan we dieper in op de verschillende uitdagingen en onze gezamenlijke zoektocht om mensenrechten te realiseren op de plekken waar je als burgers met een handicap woont.

 

Organisatoren:

  • Griet Roets, Academische Werkplaats De-Institutionalisering, hoofddocent sociaal werk, Universiteit Gent

  • Dries Cautreels, Academische Werkplaats De-Institutionalisering, onderzoeker Universiteit Gent

Sprekers:

  • Tim Claerhout, beleidsmedewerker Vlaams expertisecentrum toegankelijkheid & Dries Cautreels, Academische Werkplaats De-Institutionalisering

  • Nadia Hadad, Bestuurslid van GRIP: Gelijke Rechten voor Iedere Persoon

  • Louis Triaille, onderzoeker, UCLouvain Saint-Louis

  • Viviane Sorée, Erevoorzitter en ambassadeur van Onafhankelijk Leven vzw & Sebastian Dürr, ambassadeur van Onafhankelijk Leven vzw

  • Marleen van de Vijver, ’t Venster & Vanessa Dermaut, ’t Venster

  • Sam Van Bastelaere, Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap

Moderator:

  • Giselle Corradi, coordinator Human Rights Research Network

 

GRATIS INSCHRIJVING

 

Deze activiteit vindt plaats in Bibliotheek De Krook, lokaal De Blauwe Vogel – verdieping -1.

Lokaal De Blauwe Vogel is voor 18.45u bereikbaar via de hoofdingang van de bibliotheek. Na 18.45u ENKEL EN ALLEEN bereikbaar via de zij-ingang op de PLATTEBERG (één niveau lager dan de hoofdingang, via de trap links van de hoofdingang, via de lift er tegenover of via de Korianderstraat naast de Minard)