UGENT Human Rights Research Network

Published on 29-09-2021, Last modified on 29-09-2021

gesprekkenreeks (in samenwerking): literatuur en dekolonisatie

20/10/2021 @
verschillende locaties | , 9000 Gent

Hoe kunnen we de literatuurstudie dekoloniseren?

Dat vraagt de UGent zich dit najaar af in de zesdelige reeks ‘Literatuur en dekolonisatie’.

In co-curatie met Warda El-Kaddouri en Sibo Rugwiza Kanobana organiseren de Humanities Academie en de vakgroep Letterkunde daarom geen lezingen, maar wel diepgaande gesprekken met schrijvers, filosofen, journalisten en bibliothecarissen op verschillende locaties in de Gentse binnenstad.

Doel is om experten van buiten de universiteit aan het woord te laten en ook de stad en de studenten in het denkproces te betrekken om zo tot een aantal actiepunten voor de dekolonisatie van de opleiding Letterkunde te komen.

Onder meer Gloria Wekker, ondertussen een academische superster in dit domein, staat op het programma en verder komen ook toonaangevende stemmen als Karin Amatmoekrim, Gia Abrassart en Jessica de Abreu aan het woord.

 

© Ada Güvenir

De impact van Black Lives Matter, de aanvallen op de standbeelden van Leopold II en de ophef rond de canonieke status van een schrijver als Jef Geeraerts hebben het belang van dekolonisatie in onze maatschappij recent nog bevestigd. Literatuur en literatuurstudie zijn primaire vindplaatsen voor wie het koloniale verleden en zijn nawerking ernstig in de ogen wil kijken. Romans, reisverslagen en theaterstukken speelden een ondersteunende en zelfs vormende rol in het verspreiden van het imperiale denken. Ook de architectuur van de literatuuropleidingen – de opdeling in verschillende talen, de focus op canonieke schrijvers in lectuurlijsten, de eurocentrische labels in de bibliotheekcatalogi – weerspiegelen nog grotendeels een imperiale, koloniale zienswijze.

 

De reeks wil daarom een aantal vragen centraal op de agenda zetten:

Welke perspectieven komen aan bod in literatuur en de studie ernaar?

Welke verhalen en woorden gebruiken we om het koloniale tijdperk te verbeelden?

Hoe kan je koloniale literatuur vanuit een hedendaags perspectief lezen?

En hoe kunnen we de opleidingen in een meer gedekoloniseerde richting sturen?

 

De vakgroep werkt voor de reeks samen met een hele reeks partners: deBuren, de Nederlandse ambassade in Brussel, NTGent, Poëziecentrum, Amsab, Africa Platform, Bibliotheek De Krook, KASK, GUM, Deko FLW, Avansa en het Human Rights Research Network UGent.

 

Het volledige programma van de reeks en de mogelijkheden om je in te schrijven zijn te vinden op de website van de Humanities Academie.